Kartofler

Uge 42

Kartofler – havens guldklumper

Engang kaldte man efterårsferien for kartoffelferie, men i dag er der nok ikke mange der bruger ferien på at tage kartofler op. På tallerkenen kommer de runde knolde forhåbentlig stadig, selvom kartoflen har fået et lidt dårligt ry de seneste år. Flere og flere dropper kartoflerne – måske fordi de er besværlige, hvis de skal skrælles. Nogle mener også at kartofler feder og er usunde pga. deres stivelsesindhold. Det er dog ikke rigtigt.

Jamen – bliver man ikke tyk af at spise kartofler? 

Det korte svar er NEJ – absolut ikke.

Selvom kartofler indeholder stivelse, så indeholder de også en stor del vand. Både stivelsesindhold og kalorieindhold er ca. 30 % lavere i kogte kartofler end i kogte pasta og ris.

Fedt indeholder kartofler nærmest ikke – medmindre du selv tilsætter det under tilberedningen. Vælger du at servere flødekartofler, pommes frites eller ovnklare kartoffelprodukter kan fedtindholdet godt komme højt op – men det er jo ikke kartoflens skyld. Den indeholder nemlig kun 0,1 gram fedt pr. 100 gram.

Kartofler er en god kilde til C-vitamin og så indeholder de kostfibre, som gør os mætte i lang tid. Især i skrællen er der mange fibre, så spiser du kogte kartofler med skræl eller spiser du skrællen på dine bagekartofler, får du mere af det gode med.

Kartofler på tallerkenen

Kartofler er gode som kogte til den varme ret, hvor de gerne må fylde mindst en fjerdedel af tallerkenen, hvis du vil tabe dig og mere hvis du ikke tænker på kalorier. Kartofler er også gode kolde på en rugbrødsmad, eller som del af en salat om sommeren.

I de kolde kartofler er en del af stivelsen omdannet til fiberstoffet inulin, som vil gå næsten ufordøjet igennem vores mave / tarmsystem. Kolde kartofler giver dermed lidt færre kalorier end de varme – også selvom de genopvarmes. Det skal dog ikke afholde dig fra at spise en god varm, kogt kartoffel med jævne mellemrum, fordi kartofler er en af de råvarer der mætter bedst for færrest kalorier.

Kartofler regnes ikke som en grøntsag, så du skal altså ikke tælle kartoflerne med i de 600 gram frugt og grønt, som det anbefales, at vi spiser hver dag.

Kartofler er et klimavenligt valg

Kartofler er gode for klimaet, og er en af de råvarer, der belaster klimaet mindst opgjort i CO2 ækvivalenter – flere gange mindre end pasta og især ris, som udleder en stor del CO2 under produktionen. Kartofler dyrkes fint i Danmark, og de holder sig godt på lager, så vi kan få de danske kartofler året rundt. Dermed sparer vi på transport, som ellers belaster miljøet. Så med tanke på klimaet, er kartoflen altså et godt valg – ligesom de andre danske rodfrugter er det.

Kartofler på utallige måder

Kartofler kan tilberedes på mange måder. Her kan nævnes:

Kogte kartofler – gerne med skræl. Det mest kalorielette valg.

Bagte og ovnstegte kartofler – giver flere kalorier pr. 100 gram, fordi meget vand fordamper og vi er tilbøjelige til at spise flere kartofler på den måde.

Kartoffelmos – kog gerne grøntsager sammen med kartoflerne fx selleri, gulerod eller broccoli. Og rør op med skummetmælk og kun en smule fedtstof, hvis du vil spare på kalorierne.

Kartoffelsuppe – et hit i de kolde dage. Bland grøntsager som porre, selleri, pastinak eller jordskok i og drys med alt fra den traditionelle sprødstegte bacon til sprød rugbrødscrunch eller sprøde, bagte kikærter.

Kartoffelpizza, kartoffelgratin, kartoffelgryde, skipperlabskovs… mulighederne er mange og kun fantasien sætter grænse. Prøv at søge på kartoffelretter og se hvor mange forslag der dukker op.

Kartoffelpizza

Kartofler i skiver på en almindelig pizzabund, fx toppet med ost, skinke og rucola salat. Det smager dejligt. Kartoffelpizzaerne jeg har lavet i denne uge er med lidt anderledes og meget nemme bunde. Den ene lavet af revne kartofler – den anden af fuldkornstortilla med kartofler på.

Opskrifter på 2 x pizzabunde

Kartoffelbund af revne kartofler

300 g kartoffel

3 æg

30 g revet ost

1 spsk. kartoffelmel

1 tsk. salt

½ tsk. oregano

Fremgangsmåde

Riv kartoflerne fint og rør dem sammen med de øvrige ingredienser

Fordel ”dejen” på en bageplade i en cirkel, med en tykkelse på ca. 1 cm.

Bag bunden i ovnen ved 200 grader i 25 minutter – til bunden er gyldenbrun.

Kartoffel / tortilla bund til pizza

1 fuldkornstortilla

4 tsk. grøn eller rød pesto

150 g kartofler

Fremgangsmåde

Placer tortillaen på en bageplade og smør pesto på i et tyndt lag.

Skær kartoflerne i meget tynde skiver – gerne på en foodprocessor og fordel dem på tortillaen

Bag bunden i ca. 10 minutter til kartoflerne begynder at blive møre.

Herefter for begge bunde:

Fordel det ønskede fyld på pizzabundene og bag yderligere ca. 10 minutter – afhængig af hvad du bruger af fyld.

Fyldet kan varieres efter hvad du har i køleskabet, og på den måde kan en pizza være en god måde at få brugt rester på en spændende måde.

Leave a Reply

%d