Kager…..jamen må man det?

Uge 35

Det er med kager, som det er med så meget andet – der skal være plads til lidt af det hele. Det, du forbyder dig selv, er ofte det du får mest lyst til.

Når det er skrevet, så er det selvfølgelig ikke noget du bare kan spise løs af i store mængder, hver eneste dag – ikke uden at det på sigt vil hævne sig på vægten, for de fleste i hvert fald.

Kager indeholder kalorier – men ikke alle kager indeholder lige mange kalorier, så derfor har dit valg betydning. Især mængden af fedtstof og fede ingredienser gør en forskel – uanset om det så er det sunde, flydende fedtstof eller det mindre sunde, faste fedtstof. 100 gram smør giver over 700 kcal – 100 gram sukker giver 400 kcal. Og både sukker og fedt er der jo ofte en del af i kager.

I denne uge vil jeg sætte lidt spot på kager – og jeg håber ikke, jeg bliver uvenner med byens bagere på min vej gennem teksten.

Kalorieindhold i kagerne

De mest kalorielette kager, du kan vælge, er de såkaldte sukkerbrødskager, lavet på æg, sukker, kartoffelmel og hvedemel. Dem kender vi især fra roulader og lagkagebunde. Kagerne er lavet ved, at man pisker æg med sukker og derefter vender mel i dejen.

Kalorieindholdet er lav i selve kagen, men fyldet i kagen vil afgøre det samlede resultat. En roulade med syltetøj er den letteste – både at lave og at spise, mens en kage med fyld og pynt af creme og flødeskum ligger i den tungere ende.

Vandbakkelser hører også til i den lettere ende, men igen vil fyldet heri afgøre, hvor kalorietung en kage det bliver. Friske bær rørt op med en let vaniljecreme er et godt valg til både lagkager og vandbakkelser.

De rørte deje, hvor du rører fedtstof med sukker og tilsætter æg og mel, er lidt mere kalorietunge. Til gengæld er de gode at blande fx gulerødder og squash i, og så letter vi lidt på det igen.

Wienerbrød

Nu er det så, at jeg er i risiko for at lægge mig ud med bageren. For wienerbrød hører til i den kalorietunge ende af skalaen, og dermed er det noget, du kun skal vælge, når du virkelig har lyst. Wienerbrødsdej er ret fedtrigt, fordi wienerbrød laves ved at rulle fedtstof i lag ind i dejen og måske er der også en remonce hvor der er smør eller andet fedtstof i.

Men er det nu wienerbrød, du har lyst til, og skal det være nemt, så skader et lille stykke engang imellem jo ikke, hvis du spørger mig.

Sunde kager – findes de?

De seneste år er kager lavet af tørrede frugter og nødder blevet mere almindelige – måske fordi man af en eller anden grund gerne vil spare på melet i kagerne. De kaldes ofte for ”sunde kager” og ingen tvivl om at tørret frugt og nødder er sundt, men både kulhydrat- og fedtindholdet kan nemt blive ret højt og kagerne er tunge i vægt – og dermed vil der være mange kalorier i kagerne. Sunde kager er et godt eksempel på at der er forskel på sundt og kalorielet. Sunde råvarer kan sagtens være kalorietunge, og det har selvfølgelig især betydning, hvis du gerne vil passe på vægten.

Men hvad så med sukker og mel?

Har vi ikke hørt, at vi skal spare på sukker? Og på det hvide mel?

Til det vil jeg igen svare – alt med måde. Hverken sukker eller hvedemel er farligt, medmindre du har allergi overfor det. Og så smager det jo godt, synes de fleste. Til gengæld giver det ikke så meget godt i form af vitaminer, mineraler og fibre, og derfor kaldes det for ”tomme kalorier”. For mange tomme kalorier tager pladsen op for sund og næringsrig mad, så derfor anbefales det at vi begrænser mængden af de tomme kalorier. For en kvinde er der plads til max. 5 portioner om ugen og for en mand er der plads til max 7 portioner. 1 portion svarer til ca. 150 kcal og kan fx være en lille is, et lille stykke kage eller lidt slik, men også alkohol tæller i dette regnskab. Pladsen til de tomme kalorier forudsætter dog at du er fysisk aktive og ellers spiser sundt og varieret.

En kage kan dog godt være andet end tomme kalorier, hvis den fx indeholder grøntsager, bær eller frugt –  som det er tilfældet i denne uges opskrift.

Omelet kage.

En omeletkage er en mellemting mellem en roulade og en lagkage. Omeletkagen er nem at lave og kan fyldes med alt fra friske bær til flødeskum – eller gerne med en blanding af det hele. Min variant er fyldt med en vaniljecreme med friske bær.

Jo flere bær – jo færre kalorier pr. gram.

Kalorielet kage

Opskrift på omelet-kage

Ingredienser:

Dej: 2 æg, 80 g sukker, 40 g kartoffelmel, 6 g hvedemel, 1 tsk bagepulver

Fyld: 1 dl piskefløde, 150 g vaniljeskyr, ca. 300 g friske bær og frugt efter eget valg

Fremgangsmåde

Dej

 • Del æggene og pisk hviderne helt stive
 • Drys halvdelen af sukkeret i og pisk hele tiden
 • Tilsæt derefter resten af sukkeret og pisk lidt endnu
 • Vend æggeblommerne i med en dejskraber
 • Bland kartoffelmel, hvedemel og bagepulver, sigt det og vend det i dejen
 • Fordel dejen som en cirkel på 30 -35 cm i diameter, på en bageplade med bagepapir.
 • Bag på næstnederste rille ved 200 grader i 8 – 10 minutter – uden varmluft
 • Vend kagen ud på sukkerdrysset papir, så bagsiden vender op. Fjern forsigtigt bagepapiret og krøl det sammen. Fold kagen som en omelet, med det sammenkrøllede bagepapir indeni, for at adskille lagene og undgå at kagen knækker. 

Fyld

 • Pisk fløden til skum og vend den sammen med vaniljeskyr.
 • Vend friske bær eller anden frugt i
 • Fjern det sammenkrøllede bagepapir og fordel fyldet i omelet kagen
 • Sigt med flormelis kort før servering.

På billedet ses også en muffin med banan. Bruger du søde bananer i dine kager kan du mindske mængden af sukker og du får flere næringsstoffer fra bananen.

Min point omkring kager.

Som jeg startede med at skrive, skal der være plads til lidt af det hele i en normal dagskost. Det handler altid om mængder og hyppighed. Hvis du spiser små mængder kage ind imellem i en ellers varieret kost, så er det helt fint for de fleste. Spiser du en større portion kage, men du gør det kun en sjælden gang imellem – så er det også fint.

Hvis du derimod spiser kage hver dag, fx en spandauer hver dag året rundt, så kan det løbe op i mange kalorier. Skifter du den daglige kage ud med en banan, kan du tabe dig 6 kilo på et år – bare med den ene ændring. Så med kage er det som med så meget andet, det handler om at finde en god balance i tingene.

Leave a Reply

%d