Sol, sommer og søde jordbær

Uge 31

Denne uges indlæg var længe undervejs – fra før sommerferien og til efter. Heldigvis er vejret godt og det er stadig aktuelt at spise sommerens dejlige bær og grøntsager. Det vil jeg gerne slå et slag for at man gør – men at man til gengæld lader være når det bliver vinter og bærrene skal hentes langt væk fra eller dyrkes i opvarmede drivhuse. Jeg synes at bær skal spises når de kan høstes i Danmark. Måske fordi jeg tidligere har undervist i miljø og bæredygtighed, og der igennem har fået indsigt i den betydning transport har for vores klima – sammen med så meget andet.

Her er indlægget som blev bragt i Fjerritslev – Brovst ugeavis i uge 31, sammen med en opskrift på marineret kartoffelsalat med jordbær og ærter.

Jordbærsæsonen lakker mod enden, så lad os nyde de dejlige, danske jordbær mens vi stadig kan.

Jordbær kan spises på den traditionelle måde med mælk – eller fløde på, kogt til grød og i kager og desserter. Men jordbær kan også bruges i det salte køkken, fx som ingrediens i salater eller som en lækker jordbærsalsa, hvor jordbær skæres i små tern og blandes med forårsløg, basilikum, salt og peber. Kun fantasien sætter grænser.

I denne uge får du en opskrift hvor jordbærrene er brugt i en marineret kartoffelsalat, hvor de tilfører både sødme og friskhed til salaten – og så ser de da også flotte ud.

Kartoffelsalat med jordbær

Tips til klargøring

Skyl jordbær med stilken på, så der ikke trænger vand ind i bærret. Fyld en skål eller en balje med vand, læg jordbærrene i en sigte og sænk den ned i vandet 2 – 3 gange. Læg derefter jordbærrene til tørre på et viskestykke. Først herefter fjernes stilken. 

Jordbærs sundhedsmæssige værdi

Jordbær består af 90 % vand og har et lavt kalorieindhold på kun 38 kcal / 100 g. De kan dermed spises i store mængder, uden bekymring for vægten. Jordbær har et højt indhold af C-vitamin – hele 67 mg/100 gram. Dermed overhaler de appelsinen som ”kun” indeholder 60 mg C-vitamin pr 100 gram.

Info: Vidste du at der kun skal 7 – 8 bær (110 gram) til, for at dække dit dagsbehov for C-vitamin?

Om ugens opskrift: Marineret kartoffelsalat med jordbær og ærter

Lige nu bugner både haver og supermarkeder med lækre danske grøntsager, krydderurter og bær. Måske er du heldig at have dem hjemme i din have. Jeg har brugt nogle af disse råvarer i den marinerede kartoffelsalat, som selvfølgelig kan varieres i forhold til hvad du har hjemme i haven, fx med en anden salattype, andre krydderurter og måske også andre bær.

Jeg vil samtidig gerne slå et slag for kartofler, som gennem nogle år har været sat lidt i skammekrogen, og det synes jeg er synd. Kartofler er sunde, de er en vigtig kilde til C-vitamin og de mætter rigtig godt uden at give mange kalorier, fordi de også indeholder meget vand. Kartofler kan dermed sagtens indgå i en sund dagskost. Spis dem gerne med skrællen på, så du får endnu flere fibre og næringsstoffer med. Den marinerede kartoffelsalat indeholder kun halvt så mange kalorier som en traditionel kartoffelsalat.

PS. Opskriften kan lige nu findes i min Facebookgruppe Vægttabsklubben, hvis det har interesse.

Velbekomme

Leave a Reply